duminică, 7 noiembrie 2010

Derby in Cupa si Campionat

Au apus de mult vremurile în care patronul Stelei îşi dorea ca echipa sa să fie alcătuită numai din jucători romîni. După ce Clujul a dat startul invaziei jucătorilor străini, aceştia şi-au făcut loc la mai toate echipele din Liga 1. Pusă pe seama lipsei de valoare a jucătorilor romîni şi a preţului mare la care sunt cotaţi unii jucători, cluburile s-au orientat spre jucătorii străini. Excepţie nu puteau face nici Rapid şi Steaua, care în ultimele sezoane s-au bazat în principal pe jucători veniţi din Portugalia sau America de Sud.

79 ÎN ULTIMA ETAPĂ

A fost pentru a doua oară în acest sezon cînd s-a înregistrat cel mai mare număr de jucători străini prezenţi pe stadioanele din Liga 1 - 79. 65 dintre ei au fost titulari, în timp ce Braşovul, Victoria Brăneşti şi Sportul Studenţesc au fost singurele echipe care au aliniat echipe alcătuite doar din jucători romîni.

Unii mai valoroşi, alţii mai puţin valoroşi, jucătorii străini sunt indispensabili pentru jocul celor două echipe, dovadă fiind şi acest început de sezon. Jocul Rapidului e dependent de jucătorii străini, jumătate din golurile marcate de Rapid fiind marcate de brazilieni, în timp ce pentru Steaua a înscris doar Kapetanos. Mai mult, în sezonul 08/09, Rapidul a fost echipa cu cele mai multe goluri marcate de străini, 35. 

După cum se poate observa, Rapidul şi-a clădit echipa în ultimii ani în jurul străinilor, iar anul acesta lucrurile par a da rezultate. De cealaltă parte, chiar dacă au adus jucători străini care au confirmat în sezoanele trecute în Liga 1, jocul Stelei e departe de ceea ce îşi doresc fanii. 

9 LA RAPID ŞI 8 LA STEAUA

Echipa antrenată de Marius Şumudică are în lot nu mai puţin de 9 jucători străini - Rui Duarte, Marcos Antonio, Bozovic, Spadacio, Cesinha, Ezequias, Glauber, Cassio şi Costa, dintre care 7 sunt brazilieni, un portughez şi un muntenegrean. În Giuleşti "samba" e la mare preţ, brazilienii fiind piese de bază în echipă. Cassio a reuşit să marcheze 7 goluri, Cesinha are 3 reuşite, iar Spadacio şi Marcos Antonio au cîte un gol reuşit. Singurul care nu a marcat este fundaşul Candido da Costa, care a debutat în meciul cu Astra.

În Ghencea, în acest sezon şi-au făcut loc 8 străini - Emeghara, Eder Bonfim, Martinovic, Brandan, Kapetanos, Anghelov, Ricardo, Geraldo, 6 dintre ei venind în această vară. 

APĂRARE: 4-3 PENTRU RAPID ÎN ULTIMA ETAPĂ


În ultima etapă de campionat, Rapid a folosit o apărare formată numai de jucători străini. Rui Duarte, Marcos Antonio, Glauber, Ezequias. Fundaşii laterali, Duarte şi Ezequias au venit în această vară de la Braşov, în timp ce Glauber, a fost transferat de la Sao Caetano. Marcos Antonio se află la al doilea său sezon pentru Rapid, el fiind adus în 2009 de la Belenenses. O apărare care nu a funcţionat la parametrii aşteptaţi, fundaşii Rapidului fiind de multe ori depăşiţi de jucătorii lui Grigoraş. Cu toate acestea, apărarea Rapidului este cea mai bună din Liga 1, giuleştenii primind doar 8 goluri.

La Bistriţa, în apărarea Stelei s-au regăsit trei fundaşi străini. Pe partea dreaptă, Bonfim, jucătorul adus la începutul sezonului de la Timişoara, în centru, Alves, unul dintre cei mai utilizaţi jucători ai Stelei din acest sezon, iar pe partea stîngă, Brandan, adus de la Urziceni. Bonfim a fost jucătorul care a provocat şi lovitura de pedeapsă din care Bistriţa a marcat şi singurul gol al partidei. La fel ca apărarea Rapidului, şi linia de fund a Stelei a clacat în multe momente. 

MIJLOC: 2-1 PENTRU RAPID
Spadacio şi Cesinha au fost jucătorii străini pe care s-a bazat Şumudică în partida cu Pandurii. Cu 6 pase de gol, Spadacio, este cel mai bun pasator al giuleştenilor, a fost titular în toate partidele, avînd însă doar un singur gol marcat. Chiar dacă nu mai marchează la fel de mult ca în sezonul trecut, Spadacio e cel responsabil cu pasa decisivă, jucătorul în jurul căruia sunt create atacurile echipei lui Şumudică. Cesinha, titular în 9 partide, are trei goluri reuşite. De remarcat faptul că atunci cînd Spadacio marchează, Rapidul nu pierde. Cu 20 de goluri marcate în 79 de partide de la venirea sa în Liga 1, brazilianul este un adevărat talisman pentru echipa sa. 

Lăcătuş a ales să-l folosească doar pe brazilianul Ricardo la mijlocul terenului. Venit de la Urziceni, Ricardo a contabilizat doar o pasă de gol în cele 4 partide pentru Steaua. Ricardo alternează evoluţiile excelente cu partide în care greşelilile lui sunt decisive, aşa cum s-a întîmplat în meciul de la Utrecht.

ATAC: EGALI

A început sezonul din postura de rezervă, însă a reuşit în scurt timp să devină titular. Cu 7 goluri marcate în 9 meciuri, brazilianul Cassio este golgheterul echipei alături de Ovidiu Herea. Deşi părea a fi un transferat ratat al giuleştenilor, jucătorul venit de la Leiria a arătat în ultimele etape că este un un atacant excelent, fiind autorul a trei "duble". De notat este faptul că toate golurile lui Cassio au fost marcate în Giuleşti.

La Bistriţa cu Steaua, Kapetanos a fost introdus în partea secundă a meciului. Golgheterul Stelei din sezonul trecut, nu se regăseşte. Titular în doar două partide în acest sezon, grecul a marcat doar un gol, el fiind de altfel şi singurul jucător străin al Stelei care a marcat în sezonul curent. 

ALTE DATE INTERESANTE 

- În 2005, mai exact pe 14 aprilie, a fost ultimul meci în care cele două echipe nu au folosit jucători străini. 
- În sezonul 08/09, în meciurile dintre Rapid şi Steaua au fost folosiţi 14 jucători străini, cei mai mulţi din istorie
- În 2009, cînd Rapid s-a impus în Ghencea cu dubla lui Spadacio, a fost derby în care au marcat numai jucători străini, pentru stelişti punctînd Kapetanos
- Cesinha e jucătorul străin cu cele mai multe prezenţe în derby, 5 la număr.
- Fraţii Karamyan sunt singurii străini care au evoluat atît pentru Rapid cît şi pentru Steaua

8.300 este media de spectatori la meciurile Rapidului de pe teren propriu

5 penalty-uri a avut Rapid, toate obţinute de brazilieni

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu